میزان تلفات/ضایعات محصولات کشاورزی( درصد از کل تولید محصولات داخل کشور) 3/30 درصد ( معادل 2/30 میلیون تن سالیانه برآورد شده است ( مقدار بقایا در نظر گرفته نشده است)، پیش بینی می شود این میزان در افق 1410 با کاهش 50 درصدی به 15 میلیون تن برسد. کاهش تلفات/ضایعات در مرحله تولید از 12 به 6 درصد، در محله جابجایی و انبار داری از 16 به 8 درصد، فراوری و بسته بندی از 7 به 5/3 درصد ، توزیع و بازار رسانی از 7 به 5/3 درصد و در مرحله مصرف از 10 به 5 درصد پیش بینی شده است(سند امنیت غذائی).
اهداف اجرایی:
· کاهش تلفات/ضایعات محصولات کشاورزی از 2/30 به 15 میلیون تن در افق 1410
· افزايش محصولات كشاورزي فرآوري شده درراستاي دستيابي به امنيت غدايي، اشتغال و افزايش صادرات غيرنفتي با رويكرد كاهش ضايعات و اولويت زنجيره هاي توليد در بخش كشاورزي
· افزايش بهره وري واحدهاي صنايع تبديلي و تكميلي بخش كشاورزي و بازسازي و نوسازي آنها با رويكرد حفظ محيط زيست ومنابع
سياستهاي اجرايي:
ايجاد سازوكار مناسب در جهت توازن ظرفيتهاي توليدي بالادستي ( بخشهاي زراعي و باغي، دام، طيور و شيلات) با پايين دست ( ظرفيتهاي توليدي صنايع تبديلي ) متناسب با موقعيت جغرافيايي ( قطب هاي كشاورزي ) و مقياس اقتصادي توليد
· آگاهي بخشي لازم به متقاضيان سرمايه گذاري و اعلام اولويت هاي استاني
· اعمال نرخ ترجيحي سود تسهيلات بانكي بخش كشاورزي براي طرح هاي صنايع تبديلي
· ساماندهی و تجهیز و نوسازی و اصلاح ساختار مکانیزاسیون کشاورزی به ویژه ماشینهای مناسب برداشت و همچنین بهبود، تقویت و استقرار سیستم حمل و نقل اختصاصی محصولات کشاورزی به منظور کمک به برداشت، حمل و جابهجائی محصولات کشاورزی
· اعطاي تسهيلات ارزان قيمت براي بازسازي و نوسازي واحدهاي توليدي با اولويت بهينه سازي مصرف انرژي وحفظ صيانت ازمحيط زيست
· حمايت ازايجاد و گسترش علميات پس از برداشت و توسعه انبارهاي فني و سردخانه ها
· هماهنگي با زیربخش هاي مرتبط در بخش كشاورزي جهت تشويق كشاورزان به ايجاد تشكل و سرمايه گذاري درصنايع تبديلي
· پشتيباني از ايجاد موسسات مشاوره اي وكلينيك هاي صنايع غدايي
· اتصال، ارتباط، همكاري و هم افزايي بين بنگاه هاي بزرگ وكوچك صنايع غذايي از طريق تشكيل خوشه ها، شبكه ها و انجام فعاليت هاي برون سپاري
· حمايت از توسعه و تصويب برندهاي ملي و برگزاري نمايشگاههاي داخلي و بين المللي صنايع تبديلي وغدايي
· هماهنگي با مراكز تحقيقاتي مرتبط به منظور رفع نيازهاي تحقيقاتي بخش
· استفاده از ابزارهاي تشويقي براي گسترش واحدهاي تحقيق و توسعه و استاندارد نمودن محصولات و سيستم هاي توليدي
· برنامه ريزي و اجراي دوره هاي آموزش بهره برداران و مديران صنايع تبديلي و غذايي
· بازنگری و تدوین دستورالعمل نگهداری و مصرف مواد غذایی فله و بستهبندی، گیاهان دارویی و خوراکیهای آماده با توجه به هر محصول و ترویج آن بین مصرفکنندگان